Tutkija: Arktinen neuvosto vahvistui

YLE 15.5.2013

Arktinen neuvosto hyväksyi Kiinan ja joukon muita Aasian maita tarkkailijajäseniksi Kiirunan kokouksessaan, mutta jätti Euroopan unionin vielä odottelemaan. Arktisen politiikan professori Lassi Heinisen mielestä erityisesti Aasian maiden tulo tarkkailijoiksi vahvistaa Arktista neuvostoa.

Kiinan, Intian ja Japanin tulo Arktisen neuvoston tarkkailijoiksi on Lapin yliopiston arktisen politiikan professorin Lassi Heinisen mukaan tärkeä asia. Nuo valtiot tunnustetaan nyt arktisen toimijoina.
- Niiltä odotetaan osallistumista ja panosta tutkimukseen ja että ne vähentävät saasteita, jotka kulkevat arktiselle alueelle ja vähentävät ilmastopäästöjä.

Heinisen mukaan Arktisesta neuvostosta tulee uusien merkittävien tarkkailijavaltioiden myötä globaali toimija.
- Kyllä tämä merkitsee myös sitä, että nämä ulkopuoliset eivät rupea perustamaan mitään omaa foorumia tai neuvostoa, missä näitä asioita käsitellään.

EU odotushuoneeseen

Euroopan unioni jätettiin vielä odotushuoneeseen eikä se Heinisen mukaan ole yllätys. Heinisen mukaan syynä on se, että Kanada, Venäjä ja Yhdysvallat eivät oikein ymmärrä, mikä se Euroopan unioni on. Sitä paitsi Arktisen neuvoston jäsenmaista Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat jo EU:n jäsenvaltioita.

Heininen arvioi ulkoministereiden Kiirunan julistuksesta, että tarvitaan vielä selventäviä keskusteluja, että mitä se EU tarkoittaa, koska työnjako EU-komission, Euroopan neuvoston ja EU-parlamentin välillä ei ole ulkopuolisille selvä.
- Kyllä tämä hämmennys on se perussyy.

EU:n hyljepolitiikka huolettaa

Heinisen mukaan vaikusta on myös sillä, että EU karsastaa hylkeenpyyntiä, joka puolestaan on tärkeää Kanadan inuiteille.
- EU ei selvästi ymmärrä, mitä hylkeenpyynti tarkoittaa alkuperäiskansoille ja EU:n pitää ottaa paremmin selvää ja ymmärtää ja suvaita myös tämmöistä toimintaa.

Lue lisää: http://yle.fi/uutiset/tutkija_arktinen_neuvosto_vahvistui/6643516


Aiheesta muualla

16.5.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK