Tuore raportti: Venäjä turvallistamassa arktista politiikkaansa

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 34/2016, elokuu 2016

 

”Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla

Toivo Martikainen, Katri Pynnöniemi, Sinikukka Saari & Ulkopoliittisen instituutin työryhmä

Raportissa tarkastellaan Venäjän ulkopolitiikan muutosta ja arvioidaan tämän muutoksen vaikutuksia Suomen kannalta. Raportti tarkastelee erityisesti Venäjän muuttuneen toiminnan vaikutuksia Suomen lähialueilla energiapolitiikassa, arktisessa politiikassa sekä Itämeren turvallisuusympäristössä.

Raportin mukaan arktisella alueella on Venäjälle keskeisen tärkeä merkitys. Venäjällä on alueella huomattavia intressejä niin talouden, turvallisuuden kuin kansainvälisen yhteistyönkin suhteen. Raportin kirjoittajien mukaan Venäjän on viimeisen vuosikymmen aikana ollut yhteistyökykyinen arktinen toimija, mutta viime aikoina on saatu viitteitä siitä, että Venäjä olisi turvallistamassa arktista politiikkaansa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi arktista koskevan päätöksenteon keskittämistä Kremlin ja muutamien avainministerien käsiin.

Raportissa myös todetaan, että monet Venäjän arktiset taloushaaveet ovat vastatuulessa ja näin ollen huomio Venäjän arktisessa politiikassa on keskittynyt entistä enemmän kovan turvallisuuden kysymyksiin. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi uusien sotilastukikohtien avaamista ja lisääntynyttä sotilaallista harjoittelua arktiselle alueella.

Lue koko raportti: Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla


2.9.2016

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK