ArcticFinland poimintoja - 2017Raportti tukee sopeutumista ilmastonmuutokseen Barentsin alueella

Arktisen neuvoston Arctic Monitoring and Assessment –ohjelma (AMAP) on julkaissut raportin, joka antaa arviointiin perustuvaa tietoa siitä, miten Barentsin alueella on mahdollista sopeutua ilmastonmuutokseen. Ilmastonmuutoksen lisäksi raportissa otetaan huomioon sekä ympäristölliset että sosioekonomiset muutokset lyhyellä (2030) ja pitkällä tähtäimellä (2080), muutosten vaikutukset sekä niihin sopeutuminen ja sopeutumisen vaatimat toimet.

Arvioinnin tuloksia erityisesti päätöksentekijöille tiivistävän raportin tavoitteena on edistää päätöksentekoa ja toimintaa, joka tukee arktisella alueella tehtäviä sopeutumistoimia. Ohjelmaan ja raportin kirjoittamiseen on osallistunut Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijoita.

Suomea koskeva osuus julkaistiin 28. helmikuuta 2017 ”Barentsin alue muuttuu – miten Suomi sopeutuu?” -raportissa. Raportti toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2014 tutkimus- ja selvityssuunnitelman toimeenpanoa Lapin yliopiston, Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen sekä Luonnonvarakeskuksen että Oulun yliopiston tutkijoiden yhteistyönä.

Lisätietoja:

Englanninkielinen uutinen arvioinnin keskeisistä tuloksista

The Adaptation Actions for a Changing Arctic (AACA) –raportti 

Barentsin alue muuttuu – miten Suomi sopeutuu? –raportti

tutkimusprofessori Monica Tennberg
Lapin yliopiston Arktinen keskus
monica.tennberg@ulapland.fi, 040 019 2005


LaY/AK/JW

26.4.2017 15:15

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK