Politiikan viikko: Arktista osaamattomuutta

Aamulehti.fi, Kirsi Hölttä, 8.6.2013

Arktinen ulottuvuus on saavuttamassa Suomessa samanlaiset myyttiset mittasuhteet kuin Suomen Venäjä-osaaminen.

Puhetta piisaa. Odotukset on osin viritetty jo epärealistiselle tasolle. Todellisuudessa tekijät ovat ihan toisaalla.

Teollisuus puhisee, ettei hallitus ole linjannut mitä tehdään, miten ja milloin.

Hallituksen on tarkoitus käsitellä arktisen strategian päivitystä iltakoulussaan ensi viikolla. Strategian luonnos on saanut teollisuuden verenpaineen nousemaan. Strategiasta kun on tulossa sellainen kuin strategiat usein ovat, isolla pensselillä maalaava.

Samaan aikaan Suomi on menettämässä mahdollisuuksiaan jo toisessa norjalaisessa kaasuhankkeessa. Skrugard-kaasukentällä on tarjouskilpa menossa. Mukana ei tiettävästi ole yhtään suomalaista yritystä.

Yritykset sanovat, että Suomelta puuttuu veturi. Arktisella alueella puuhaavat isot kansainväliset toimijat eivät noteeraa piskuisia suomalaisia. Teollisuuden muistissa on jälki Kekkosen ajasta ja Finn-Stroista, jonka avulla Suomi rynni Kostamukseen.

Arktisen strategian luonnoksessa jonkinlainen yhteisponnistus mainitaan. Vaan ei kovin pontevasti, sillä hallitus tyytyy ”harkitsemaan mahdollisuutta”.

Hallituksessa on nimittäin voimia, jotka uskovat, että vapaassa markkinataloudessa yritykset voisivat ihan ilman valtion vetoapua perustaa haluamansa yhteenliittymän. Sitä yritykset eivät ole kertoneet, miksi tämä ei onnistu.

Liuskekaasun tulo energiamarkkinoille saattaa tietysti viivästyttää arktisen alueen buumia muutamilla vuosilla. Se antaa suomalaisille lisäaikaa jatkaa kiistelyä siitä, kenen pitäisi ja mitä pitäisi tehdä, jotta arktinen ulottuvuus ei jäisi seminaariaiheeksi.

Haastavia aikoja on edessään muillakin kuin arktiselle alueelle mielivillä yrityksillä.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) matkustaa maanantaina Mongolian pääkaupunkiin Ulaanbaatariin juhlimaan Suomen ja Mongolian diplomaattisuhteiden 50-vuotispäivää. Juhlasta on leikki kaukana, jos puhemies joutuu mainitsemaan isännät nimeltä. Vastassa ovat Mongolian parlamentin puhemies Zandaakhuu Enkhbold, pääministeri Novor Altankhuyag, oikeusministeri Khishigdemberel Temuujin ja kaivosministeri Davaajav Gankhuyag. Bon voyage!


Lue lisää: http://www.aamulehti.fi/Paakirjoitukset/1194818544994/artikkeli/politiikan+viikko+arktista+osaamattomuutta.html

10.6.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK