Pääministeri Katainen Barentsin euroarktisesta yhteistyöstä: Lisää yhteyksiä yli valtioiden rajojen

Valtioneuvoston viestintäosasto, 4.6.2013

Barentsin euroarktinen neuvosto kokoontui 3. ja 4. kesäkuuta Norjan Kirkkoniemessä 20-vuotisjuhlakokoukseen, jossa keskusteltiin Barentsin alueen eli Pohjoiskalotin ja Venäjän luoteisalueiden kehittämisestä ja maiden välisestä yhteistyöstä. Barentsin euroarktisen neuvoston jäseninä ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU.
 
”Barentsin alue on tiheimmin asuttu arktinen alue. Suomelle on tärkeää vahvistaa valtioiden rajat ylittäviä yhteyksiä pohjoisen asukkaiden henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Meidän pitää pystyä vahvistamaan kielitaitoa, ammatillista osaamista ja verkostoja, joiden avulla yritykset ja työtä vailla olevat ihmiset löytävät toisensa pohjoisen alueen sisällä”, pääministeri Katainen sanoi Barents-kokouksessa.
 
Suomi on Barentsin euroarktisen neuvoston seuraava puheenjohtaja, kun puheenjohtajuus siirtyy Suomelle Norjalta tämän vuoden lokakuussa. Puheenjohtajana Suomi tulee pitämään esillä muun muassa alueen kaivosteollisuuden ja liikenteen kysymyksiä sekä ilmastonmuutoksen vaikutusta alueen herkkään ympäristöön. Myös nuorten osallistumismahdollisuudet ovat keskeisellä sijalla.
 
”Alueellisten toimijoiden keskinäisen yhteistyön lisääminen Pohjois-Euroopassa on Suomelle tärkeää. Barents-puheenjohtajuuden kanssa samaan aikaan käynnissä oleva Itämeren maiden neuvoston puheenjohtajuus sekä vahva työ pohjoisen ulottuvuuden politiikan toimijana antavat Suomelle hyvät mahdollisuudet sovittaa tavoitteita yhteen”, Katainen sanoi.
 
Pääministeri Kataisella oli myös kahdenväliset tapaamiset Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin ja vasta tehtävässään aloittaneen Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin kanssa. Pääministeri Medvedevin kanssa käydyssä keskustelussa oli esillä muun muassa maiden innovaatioalan yhteistyö sekä yhteistyömahdollisuudet arktisella alueella käytettävien laivojen rakentamisessa.

Lähde: http://vnk.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=387475

4.6.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK