Pääministeri Katainen Barentsin euroarktisen neuvoston 20-vuotiskokouksessa

Valtioneuvoston viestintäosasto, 30.5.2013

Pääministeri Jyrki Katainen osallistuu 3. ja 4. kesäkuuta Barentsin euroarktisen neuvoston (BEAC) kokoukseen Norjan Kirkkoniemessä. Kirkkoniemen pääministerikokous juhlistaa Barents-yhteistyön 20-vuotistaipaletta ja siinä tarkastellaan tulevia taloudellisia, sosiaalisia sekä ympäristön ja ilmastonmuutoksen tavoitteita Barentsin alueella. Barentsin euroarktisen neuvoston tavoitteena on vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen sekä turvallisuuden lisääminen Pohjoiskalotilla ja Venäjän luoteisalueilla

Kokouksessa hyväksytään Kirkkoniemen julistus, joka luotsaa Barents-yhteistyötä tuleville vuosille. Barents-yhteistyö käynnistyi vuonna 1993 annetulla Kirkkoniemen julistuksella.

Suomelle Barents-yhteistyö on osa laajempaa arktista politiikkaa, johon Barents-yhteistyö tuo alueellisen ja käytännönläheisen näkökulman. Kokous tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa näkemyksiä alueen keskeisistä kysymyksistä liittyen muun muassa alueen taloudelliseen potentiaaliin, kaivostoimintaan, liikenneväyliin ja ympäristö- ja ilmastokysymyksiin. Barents-yhteistyö ja Barentsin alueen kysymykset ovat erityisen tärkeitä alueen maakunnille ja pohjoisen toimijoille. Suomen kolmen pohjoisen maakuntaliiton johtajat ovat Barentsin alueneuvoston jäseniä. Suomen saamelaiskäräjien edustaja osallistuu Barentsin alkuperäiskansatyöryhmän työhön. Alueen taloudelliset mahdollisuudet kiinnostavat Suomen elinkeinoelämää myös laajemmalti.

Barentsin euroarktisen neuvoston jäseniä ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU. BEAC-puheenjohtajuus on tällä hetkellä Norjalla ja siirtyy Suomelle Tromssassa lokakuussa 2013 pidettävässä ulkoministerikokouksessa.

Barents-yhteistyö on edistänyt alueen vakautta, ja sen keskeinen lisäarvo on hallitusten ja aluetason toimijoiden tuominen yhteen ja sitouttaminen toimimaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistyön avulla on luotu pysyviä rajat ylittäviä yhteistyöverkostoja niin hallitusten, alueiden, yliopistojen, kansalaisjärjestöjen, alkuperäiskansojen, tiedotusvälineiden, kulttuuritoimijoiden kuin yksityisten ihmistenkin välille.


Lähde: http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=386994

4.6.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK