Medvedev: Barentsin alue viisumivapaaksi

YLE 4.6.2013

Euro-Arktisen Neuvoston Barents Summit-kokouksessa Norjan Kirkkoniemessä käsiteltiin tiistaina luonnonvarojen kestävän käytön ja kulkuyhteyksien parantamisen merkitystä. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ehdotti, että Barentsiin luodaan paikallinen, viisumivapaa matkustusvyöhyke.

Medvedev ehdotti myös, että Barentsin infrastruktuurin parantamista varten perustetaan uusi rahoitusmekanismi. Hänen mukaansa alueen kulku- ja kuljetusyhteyksien kehittäminen ja teollisuusprojektien vauhdittaminen on tärkeää.

Medvedev toivoi, että rahoitusmekanismista keskustellaan tulevassa Euro-Arktisen Neuvoston kokouksessa Suomessa.


Uusi Kirkkoniemen julistus

Barents Summit -kokouksessa julkaistiin tiistaina myös päivitetty Kirkkoniemen julistuksen, jossa painotettiin yhtäältä alueen luonnonvarojen kestävän käytön merkitystä ja toisaalta liikenne- ja kuljetusmahdollisuuksien parantamisen tärkeyttä. Julistuksessa esitetään, että ilmastonmuutos on Barentsille yhtä aikaa suuri uhka ja mahdollisuus, johon tulee reagoida yhteistyössä.

Julistus ei ole sitova sopimus vaan poliittinen asiakirja, joka juhlistaa Euro-Arktisen Neuvoston 20-vuotista historiaa ja alkuperäistä, vuonna 1993 laadittua Kirkkoniemen julistusta.

Lue lisää: http://yle.fi/uutiset/medvedev_barentsin_alue_viisumivapaaksi/6672304

4.6.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK