Hylkeennahkakielto oli estää EU:n pääsyn Arktisen neuvoston tarkkailijaksi

Helsingin Sanomat, Anna-Liina Kauhanen, 15.5.2013

Kiiruna. Arktinen neuvosto valitsi Kiirunan ministerikokouksessa kaikki tarkkailija-asemaa hakeneet maat tarkkailijoikseen. Valinta koski Kiinaa, Etelä-Koreaa, Japania, Singaporea, Intiaa ja Italiaa. EU:n valinta on kuitenkin ehdollinen.
 
Monet järjestöt, kuten ympäristöjärjestö Greenpeace, eivät saaneet hakemaansa tarkkailija-asemaa.
 
Arktinen neuvosto hyväksyi EU:n pysyväksi tarkkailijakseen, mutta vain, jos se joustaa hylkeennahkatuotekiellossaan.
 
EU joutuu odottamaan pysyvän tarkkailijan asemaansa muutaman kuukauden, arvioi Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja Kiirunassa keskiviikkona.
 
"En usko, että päätös vie aikaa enempää kuin muutaman kuukauden. Totesimme nimenomaan, ettei siihen tarvita erillistä kokousta", Tuomioja sanoi.
 
Ehdollinen hyväksyntä johtui Kanadasta, joka vastusti tiukasti EU:n tarkkailija-asemaa. Se, että EU:n tarkkailijuudesta päästiin kuitenkin tekemään päätös, on Tuomiojan mielestä saavutus.
 
EU:n tarkkailijuuden ehtona on se, että EU sallii Kanadan alkuperäiskansan inuiittien perinteisillä menetelmillä pyydystämien ja valmistamien hylkeennahkatuotteiden myynnin EU:ssa.
 
Nyt se on kiellettyä, vaikkakin Tanskaan kuuluvan Grönlannin inuiittien hylkeennahkatuotteilla on ollut poikkeuslupa.

17.5.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK