Harvat päät yhteen pohjoisilla alueilla

Kaleva.fi, 26.5.2013

Pohjoisten harvaanasuttujen alueiden tulevaisuus näyttää kaikesta huolimatta valoisalta. Äskettäin Oulussa kokoontunut pohjoinen yhteistoimintaverkosto NSPA suhtautuu luottavaisesti tulevaisuuteen.
 
Vaikeat olosuhteet eivät lannista, sillä harvasta asutuksesta, välimatkoista ja kylmästä ilmanalasta huolimatta pohjoisessa on valttikortteja, jotka liittyvät niin raaka-aineisiin, energiaan, korkeatasoiseen osaamiseen ja tutkimukseen kuin ihmisten samankaltaiseen tapaan toimia ja ajatella.
 
Pohjoisilla alueilla on tarjottavanaan lisäarvoa, joka koituu koko Euroopan hyväksi kunhan pohjoinen ja arktinen saavat itsensä näkyväksi. Haasteena on kaksinkertainen vastarinta ja välinpitämättömyys.
 
Ei riitä, että pohjoisen alueen toimijat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa puhaltavat yhteen hiileen, vaan kaikki joutuvat perustelemaan näkökantojaan ja tarpeitaan Brysselin ohella omille hallituksilleen. Eta-maana myös Norja on aktiivinen toimija verkostossa.
 
Keskushallinnon halukkuus omia pohjoisten olosuhteiden ansainnalla saatavia EU:n rakennerahastovaroja on tästä tyypillinen kotoinen ja ajankohtainen esimerkki.

Kansalliset rajat ylittävällä yhteistyöllä pystytään ylittämään kriittinen massa. Yksinään pohjoiset maakunnat eivät pärjää edunvalvonnassa edes kansallisesti, mutta kuva muuttuu, kun alueellisiin strategioihin yhdistetään kaikkien kolmen maan 14 pohjoisen maakunnan äänet.

28.5.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK