Arktiset alueet ja pohjoismainen yhteistyö esillä Islannin valtiovierailulla

Tasavallan presidentin kanslia, Tiedote 29/2013, 28.5.2013

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen on valtiovierailulla Islannissa 28.-29. toukokuuta. Vierailun aluksi Presidentti Niinistö kävi keskustelut Islannin presidentin Òlafur Ragnar Grimssonin kanssa.

Presidenttien keskusteluissa olivat esillä Suomen ja Islannin kahdenväliset suhteet, yhteistyö arktisilla alueilla sekä pohjoismainen ulko-ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö. Myös Euroopan tulevaisuudesta ja Islannin EU-jäsenyysneuvottelujen tilanteesta keskusteltiin.

"Suomella ja Islannilla on paljon yhteistä niin pohjoismaisen, eurooppalaisen kuin arktisen yhteistyön puitteissa", presidentti Niinistö sanoi keskustelujen jälkeen lehdistötapaamisessa. "Pohjoismainen yhteistyö on viime aikoina ollut vahvassa nousussa, ja Suomen päätös osallistumisesta harjoitustoimintaan Islannin ilmavalvonnan yhteydessä on odotettavissa lähiaikoina. Mielellämme näkisimme Islannin myös mukana EU:ssa vahvistamassa pohjoismaista ajattelua, mutta tämä keskustelu ja päätös on luonnollisesti Islannin omissa käsissä."

Suomella arktista asiantuntemusta

Iltapäivällä presidentti Niinistö vieraili Islannin parlamentissa sekä osallistui arktisten alueiden tulevaisuutta käsittelevään paneelikeskusteluun Islannin yliopistossa.

Avauspuheenvuorossaan presidentti Niinistö totesi, että Suomen pohjoinen sijainti koettiin pitkään taakkana, mutta siitä voi tulla myös voimavara. "Pohjoisen uudet mahdollisuudet avaavat myös meille uusia näkymiä. Näihin kuuluvat mineraalit ja kaivosteollisuus, uudet logistiikkaratkaisut, matkailu ja teknologia", presidentti Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan Suomella on vahvaa arktista osaamista mm. laivanrakennuksessa, ympäristöteknologiassa, energiatehokkuudessa, arktisessa rakentamisessa, meteorologiassa sekä tutkimuksessa. Arktisten mahdollisuuksien hyödyntäminen, kuten myös haasteisiin vastaaminen edellyttää kuitenkin aktiivista kansainvälistä yhteistyötä. Erityisen suuri haaste on ilmastonmuutokseen vastaaminen ja ympäristön kannalta kestävän kehityksen varmistaminen, presidentti Niinistö muistutti.

Valtiovierailun toisena päivänä presidentti Niinistö tapaa Islannin pääministerin Sigmundur David Gunnlaugssonin sekä vierailee Reykjavikin yliopistossa, jossa aiheena on IT-alan opetus, uusi talous ja teknologia sekä start up -yritysten toiminta. Ohjelmassa on myös tutustuminen Svartsengin geotermiseen voimalaitokseen sekä Thingvellirin kansallispuistoon.

Tasavallan presidentin puolisolla Jenni Haukiolla on vierailun aikana erillisohjelmaa. Hän mm. tutustuu lastensuojelutyötä tekevän Barnahusin toimintaan, vierailee Nobel-kirjailija Halldór Laxnessin kotimuseossa sekä tapaa islantilaisia kirjailijoita.


Lähde: http://www.tpk.fi/Public/default.aspx?contentid=277281&nodeid=44807&culture=fi-FI

4.6.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK