Arktinen neuvosto näytti EU:lle keltaista valoa

Eurooppatiedotus.fi, 20.5.2013

Arktisen politiikan hallitusten välinen yhteistyöelin Arktinen neuvosto vahvistuu kuudella uudella tarkkailijajäsenellä. Kiirunassa viime viikolla pidetyssä ulkoministerikokouksessa vihreän valon saivat Kiina, Intia, Etelä-Korea, Japani, Singapore ja Italia. Euroopan unionille valo on sen sijaan keltainen.

Unionin tarkkailija-aseman lopullista vahvistamista lykättiin lähinnä Kanadan vaatimien lisäselvitysten vuoksi. Erimielisyys koskee virallisesti hyljetuotteiden kauppaa EU-alueella. Kanadalaiset loukkaantuivat EU:n päätöksestä puuttua inuiittien perinteiseen elinkeinoon.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan tehty päätös on EU:lle myönteinen, mutta ehdollinen. EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Catherine Ashton ja meri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Maria Damanaki kommentoivat Kiirunan päätöstä myönteisesti ja lupasivat nopeita ratkaisuja Kanadan huolenaiheisiin.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja on tyytyväinen kokouksen antiin; Ruotsin puheenjohtajakaudella on saatu paljon aikaan. Neuvoston pysyvä sihteeristö on aloittanut toimintansa ja tieteelliset työryhmät ovat tehneet hyvää työtä. Tuomioja nostaa esille myös kokouksessa allekirjoitetun jäsenmaita sitovan öljyntorjuntasopimuksen.

-       Suomi toivoo arktisen neuvoston kehittyvän täysimittaiseksi kansainväliseksi järjestöksi, jolloin sen painoarvo edelleen kasvaa. Pidämme tervetulleena taloudellisen yhteistyön vahvistamista. Suomi esittää ministerikokousten aihepiirien laajentamista koskemaan ulko- ja ympäristöministereiden lisäksi myös liikennettä, kulttuuria, opetusta ja tutkimusta.

Lue lisää: http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?contentid=276775&contentlan=1&culture=fi-FI#.UZ8VPKJmh8E

24.5.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK