Arktinen neuvosto avasi ovia itään

Ulkoasiainministeriö, 24.5.2013

Arktisen neuvoston asema arktisen politiikan keskuksena vahvistuu. Kiirunassa 15. toukokuuta kokoontunut neuvoston ulkoministerikokous hyväksyi kuusi uutta tarkkailijajäsentä. Uudet maat ovat Kiina, Intia, Etelä-Korea, Japani, Singapore ja Italia. Myös Euroopan komissio hyväksyttiin periaatteessa Arktisen neuvoston tarkkailijajäseneksi, vaikka hyljetuotteiden kaupan osalta vaaditaankin vielä poikkeusjärjestelyjä.

Ulkoministerit allekirjoittivat Kiirunassa sopimuksen yhteistyöstä merellä tapahtuvien öljyvahinkojen torjuntavalmiudesta ja torjumisesta arktisella alueella. Sopimus velvoittaa arktisen neuvoston jäsenmaita tehostamaan kansallista öljyntorjuntavalmiutta, lisäämään yhteistyötä ja tietojen vaihtoa sekä järjestämään yhteisiä harjoituksia ja koulutusta.

Kokouksessa Suomea edustanut ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää tehtyä valmiussopimusta hyvänä avauksena. ”Lähitulevaisuuden tehtäviä on sopimuksen pohjalta laadittavat konkreettiset toimintaohjeet”, Tuomioja sanoo.

”Suomen arktisen strategian lähtökohtana on arktisen huippuosaamisen hyödyntäminen ja yhteensovittaminen ympäristön reunaehtojen ja kestävän kehityksen periaatteiden kanssa", muistutti ministeri Tuomioja. ”Kaiken taloudellisen toiminnan pitää tapahtua tavalla, joka ottaa huomioon sosiaaliset, kulttuuriset ja ympäristönäkökohdat pohjoisen asukkaiden ja erityisesti alkuperäiskansojen näkökulmasta."

Suomen päivitetty arktinen strategia valmistuu vielä tämän kevään aikana.


Lähde: http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid=277125&nodeid=15145&contentlan=1&culture=fi-FI

27.5.2013

Lisää poimintoja
Takaisin etusivulle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK