Itä-Suomen yliopisto
Itä-Suomen yliopisto on yksi Suomen suurimmista tiedeyliopistoista, ja sen tavoitteena on olla rajoja rikkova, lupaukset lunastava tieteen moniottelija. Yliopiston toiminnassa korostuu monitieteisyys, ja keskeiset tieteidenväliset tutkimusalueet rakentuvat neljän maailmanlaajuisen haasteen ympärille. Niitä ovat Ikääntyminen, elintavat ja terveys, Oppiminen digitalisoituneessa yhteiskunnassa, Kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat sekä Ympäristön muutos ja luonnonvarojen riittävyys.
Yksi suurimpia ihmiskunnan tulevaisuuden haasteita on ilmastonmuutos, jonka vaikutus nimenomaan arktisiin alueisiin on merkittävää. Ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta tehdään yliopistossa useilla tutkimusaloilla. Erityisinä tutkimuskohteina ovat tällä hetkellä monipuolinen ilmakehän pienhiukkastutkimus, sekä kasvillisuuden ja eläimistön muuttuminen ja selviytyminen arktisessa ympäristössä.
Ilmastonmuutos vaikuttaa monin tavoin myös arktisen alueen ihmisiin. Yhteiskuntatieteellinen tutkimus kertoo alueen historiasta, asukkaista, turismista, politiikasta ja ympäristölainsäädännöstä. Arktisen alueen luonnonvarat, niiden hyödyntäminen ja jakamisen taloudelliset vaikutukset kiinnostavat myös tulevaisuudessa tutkijoita.
Yliopiston tutkimusryhmät tekevät tiivistä yhteistyötä kansallisten toimijoiden, kuten esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen, SYKE:n ja Luken kanssa, mutta myös kansainvälinen tutkimus on erittäin vahvaa.