Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston arktinen tutkimus keskittyy ympäristömuutokseen arktisella alueella muun muassa geologian, maantieteen ja fysiikan näkökulmasta, mutta enenevässä määrin myös tieteidenväliset lähestymistavat ovat vahvistumassa. Alkuperäiskansatutkimusta sekä arktista yhteiskuntatieteellistä tutkimusta tehdään useassa tutkimusryhmässä. Helsingin yliopistolla on tutkimusasemat Kilpisjärvellä ja Värriössä pohjoisessa Suomessa, ja yliopistoon v. 2018 alusta perustettava Helsinki Sustainability Science Centre tulee osittain keskittymään arktisiin kestävyyskysymyksiin.
Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema sijaitsee Enontekiöllä. Aseman tutkimustoiminnan ytimen muodostavat pitkäaikaiset seurantatutkimukset pikkunisäkkäiden kannanvaihteluista. Seurantatutkimuksia tehdään myös tunturiseudun kasvillisuuden laadun ja määrän jaksottaisuudesta sekä ilmaston lämpenemistä ja sen vaikutusta pohjoisiin ekosysteemeihin. Lisäksi asemalla tehdään säännöllisesti maantieteellistä ja geofysikaalista tutkimusta ja siellä sijaitsee Helsingin yliopiston seismologian laitoksen mittausasema.
Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasemalla Sallassa on tutkittu arktista luontoa jo yli 40 vuoden ajan. Asemalla on toteutettu pitkäaikaisia havaintosarjatutkimuksia muun muassa lumilinjoista ja suurpedoista. Värriön tutkimusasemalla tutkitaan myös havumetsien tuottamia hyödyllisiä aerosolihiukkasia sekä ympäristölle haitallisten päästöjen laskeumia.