Kuva: Ahti Ovaskainen
Ilmatieteen laitos
Ilmatieteen laitos on palvelu- ja tutkimuslaitos, joka tuottaa yleisen turvallisuuden ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten kannalta tärkeitä sää-, meri- ja ilmastopalveluja. Esimerkiksi tie-, meri- ja lentoliikenne tarvitsee jatkuvasti tarkkaa sää- ja kelitietoa voidakseen toimia turvallisesti ja täsmällisesti.
Ilmatieteen laitoksella on olemassa osaamista, jota tarvitaan jatkossa yhä pohjoisempana. Monet Ilmatieteen laitoksen tutkimushankkeista keskittyvät arktisten alueiden yhteiskuntien toiminnan sujuvuuden ja turvallisuuden parantamiseen uusien älykkäiden tieto- ja viestintätekniikoiden avulla. Ilmatieteen laitoksen tuottamaa tutkimustietoa tarvitaan myös päätöksenteon tueksi ajankohtaisissa ilmastoon ja ympäristöön liittyvissä kysymyksissä, sillä ilmastonmuutos etenee arktisella alueella huomattavasti nopeammin kuin muualla.
Ilmatieteen laitos monitoroi ja tuottaa jo nyt erilaista havaintodataa Suomesta ja Itämereltä mutta myös muualta arktisilta alueilta. Esimerkiksi Sodankylän kansallisessa satelliittipalvelukeskuksessa vastaanotetaan ja arkistoidaan satelliittien välittämiä havaintoja lähes reaaliaikaisesti Suomesta, Euroopasta ja koko pohjoiselta pallonpuoliskolta. Satelliittien välittämää tietoa hyödynnetään jo nyt esimerkiksi pohjoisen pallonpuoliskon tulvaennustejärjestelmissä, jääpalveluissa ja meriliikenteessä, mutta satelliittiaineistot tarjoavat rajattomia mahdollisuuksia monille eri aloille.
Ilmatieteen laitos ylläpitää Pallas-Ylläs-tunturilla kasvihuonekaasuja mittaavaa asemaa. Pallaksen tutkimusasemalla tutkitaan ilmastonmuutosta sekä sen vaikutusta arktisten alueiden herkkään luontoon. Lisäksi tutkitaan ilmankehän pienhiukkasten ilmastovaikutuksia, hiukkasten ja pilvien vuorovaikutusta sekä ilmanlaatua. Sodankylässä sijaitsevan Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen ja Pallaksen tutkimusasema muodostavat maapallon ilmakehää seuraavan Pallas-Sodankylä GAW-aseman (Global Atmospheric Watch).
Esittelyvideo arktisesta osaamisesta.