Ulkopoliittinen instituutti
Ulkopoliittinen instituutti on tutkimuslaitos, jonka tehtävänä on tuottaa korkeatasoista, ajankohtaista tietoa kansainvälisistä suhteista ja EU-asioista. Tehtäväänsä instituutti toteuttaa tekemällä tutkimusta sekä järjestämällä kotimaisia ja kansainvälisiä seminaareja ja julkaisemalla raportteja tutkimustuloksistaan ja ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Instituutti julkaisee myös Ulkopolitiikka-lehteä sekä ylläpitää alan erikoiskirjastoa.
Instituutin tutkimuksen tavoitteena on tuottaa korkeatasoista ja selkeää aineistoa tieteelliselle yhteisölle, poliittisille päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toiminnassaan instituutti pitää yllä aktiivisia kansainvälisiä suhteita. Instituutin tutkijat osallistuvat ajankohtaiseen keskusteluun kirjoittamalla artikkeleita päivä- ja aikakauslehtiin, alan julkaisuihin, osallistumalla kotimaisiin ja kansainvälisiin seminaareihin, konferensseihin ja muihin tilaisuuksiin sekä toimimalla asiantuntijoina eri medioissa.
Suomen eduskunta perusti kansainvälisten suhteiden ja Euroopan unionin asioiden tutkimuslaitoksen, Ulkopoliittisen instituutin, satavuotisjuhlaistunnossaan kesäkuussa 2006 ja se huolehtii instituutin perusrahoituksesta. Instituutti on tutkimustoiminnassaan riippumaton.
Arktisen alueen tutkimus on esillä kaikissa FIIAn kolmessa tutkimusohjelmassa: Globaali turvallisuus-, Euroopan unioni- ja EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä-tutkimusohjelmissa. Arktisen alueen tutkimus on kuitenkin erityisen merkittävässä roolissa Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmassa. FIIA pyrkii arktisen alueen tutkimuksellaan keskittymään erityisesti alueen muutoksen strategisen tason analyysiin, jossa erityisinä painopistealueina ovat arktisen alueen geo- ja turvallisuuspolitiikka, geotalous, hallinto ja suurvaltapolitiikka.