Luonnonvarakeskus (Luke)
Luke on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka yhdistää uusiutuvien luonnonvarojen ja vastuullisen ruoantuotannon osaamisen. Luke on vahva alueellinen toimija, joka on läsnä niin Etelä-, Itä-, Länsi- kuin Pohjois-Suomessakin. Luke toimii aktiivisesti myös kansainvälisissä tutkimusprojekteissa EU:ssa ja sen ulkopuolella.
Tutkimusteemat:
Pohjoinen vihreä biotalous: Tavoitteena on turvata kasvava ja vakaa metsä- ja peltobiomassoihin perustuva raaka-aineresurssi ja kehittää sen käytön joustavaa suunnittelua. Ohjelma tuottaa tietoa:
- Metsien ja peltojen tuotoskyvyn kestävä ja vastuullinen hyödyntäminen
- Biotalouden suunnittelu ja päätöstuki
- Biomassan kasvatuksen, korjuun ja kuljetuksen teknologiat
- Biotalouden innovatiiviset jalosteet ja teolliset symbioosit
- Vihreän biotalouden tuotteet, palvelut ja liiketoiminta
Sininen biotalous: Tavoitteena on kehittää veteen perustuvaa biotaloutta. Ohjelma tuottaa tietoa:
- Veteen perustuva biotuotanto
- Veden ja ravinteiden kierrätys, uudet tekniikat ja teolliset symbioosit
- Vesiekosysteemien kestävä käyttö
- Lisäarvoa veden biomassoista
- Vesien hyvinvointi- ja matkailupalvelut
Innovatiivinen elintarvikeketju: Tavoitteena on kasvattaa ruoantuotannon kilpailukykyä, vastuullisuutta, kuluttajien hyvinvointia ja elintarvikkeiden vientiä. Ohjelma tuottaa tietoa:
- Pohjoinen maatalous muuttuvissa olosuhteissa
- Terveellinen, kestävästi tuotettu ruoka
- Kiertotalous ruokajärjestelmässä
- Digitaalisuus ja älykkäät teknologiat elintarvike-tuotantoketjussa
- Kuluttajat ja markkinat
Kestävä luonnonvaratalous yhteiskunnassa: Tavoitteena on tutkia ja edistää biotaloutta ja sen edellyttämiä muutoksia yhteiskunnassa. Ohjelma tuottaa tietoa:
- Biotalouden kokonaiskestävyyden arviointi
- Ilmasto-, energia- ja luonnonvarapolitiikat
- Suomalaisen biotalouden kansainvälinen kilpailukyky
- Luonnonvaramarkkinoiden toimivuus ja kasvu
- Elinkeinorakenteen, yrittäjyyden ja alueiden muutos
- Luonnonvarojen käytön yhteensovittaminen