ArcticFinland-HeaderTausta.jpg

Nuoret Barents-yhteistyön ytimessä seuraavat vuodet

Chairmanship_550x364.jpg

Ruotsi otti vastaan Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajuuden Venäjältä loppuvuodesta 2017 ja johtaa puhetta vuoden 2019 syksyyn asti. Puheenjohtajakaudellaan Ruotsi painottaa alueen ihmisten välistä kanssakäymistä erityispainotuksena nuoret.

”Barents yhteistyön tavoitteena on alusta asti ollut rauhan, vakauden ja kestävän kehityksen vahvistaminen rajat ylittävän yhteistyön ja ihmisten keskinäisen kanssakäymisen kautta”, painotti Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström Barents-yhteistyön juhliessa 25 vuotista taivaltaan.

Wallström näkee Barents-yhteistyön merkittävimpinä saavutuksina ympäristöä voimakkaasti saastuttavien kohteiden vähentämisen, kansainvälisen Barents-sihteeristön perustamisen ja yhteistyön syventämisen kulttuurin, terveyden ja liikenteen aloilla.

Finnmark vetää alueneuvostoa

Samaan aikaan Barentsin euroarktisen neuvoston kanssa perustettiin myös Barentsin alueneuvosto (Barents Regional Council, BRC), jonka jäseniä ovat alueet ja maakunnat. Barents-yhteistyötä tehdään usein juuri ruohonjuuri tasolla, joten alueilla on tärkeä rooli.

Alueneuvoston puheenjohtajuuden otti vastaan Norjan pohjoisin maakunta Finnmark. Alueneuvoston puheenjohtajana Finnmark aikoo ajaa joustoa rajan ylityksiin ja parannuksia liikenteeseen. Tavoitteita aiotaan tuoda käytäntöön projektirahoituksen turvin muun muassa panostamalla älyliikenteeseen ja rajat ylittävän julkisen liikenteen kehittämiseen. Myös Finnmark aikoo panostaa nuoriin ja tukeutuu tässä Barentsin Alueelliseen Nuorisoneuvostoon (Barents Regional Youth Council BRYC).

 

Kuva: Markku Heikkilä/Arctic Centre

 

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK